Nevarne količine vitamina D | SITIS

Nevarne količine vitamina D

Prepričanja krojijo življenja vsakega posameznika, skupnosti in človeštva, a se o njihovem nastanku ne sprašujemo: kdo nas je v kaj prepričal, na katerih dokazih so utemeljena naša prepričanja, zakaj prepričanj ne moremo (nočemo) spremeniti. Navezanost na lastna prepričanja je ena najpogubnejših oblik navezanosti.
Eno takšnih prepričanj je o škodljivosti, celo nevarnosti vitamina D. Tudi v dobronamernih opombah, češ lahko pride do hipervitaminoze in zdravstvenih težav, ljudje sledijo temu prepričanju, ki so ga v naš um vsadili neinformirani strokovnjaki, zdravniki, učitelji, starši in drugi, ne da bi sami imeli dovolj trdnih dokazov o nevarnosti vitamina D. Ta paranoja je povzročila skrajnje idiotsko situacijo: dvema tretjinama ljudi kronično primanjkuje vitamin D, vsi pa se bojijo, da ge ne bi zaužili preveč. Kot da bi na smrt žejne v puščavi opozarjali, kako nevarno je plavanje v oceanu.

Zdravstvene težave zaradi prevelikih količin vitamina D sila redke in jih ob upoštevanju navodil proizvajalca ne moremo povzročiti.
Ocenjujejo, da bi težave nastale, če bi dnevni odmerki v daljšem obdobju pri odraslih dosegali 40.000 IE in več, ob dodatnih pogojih, kot je npr. hrana, bogata s kalcijem, premajhen vnos tekočine ipd., kar je v normalnih okoliščinah, brez namernega vnosa bistveno previsokega odmerka, skoraj nemogoče doseči. Eden redkih primerov zastrupitve je zabeležen, ko je mati štiri dni zaporedoma dajala dvoletnemu dečku 120-krat večji odmerek farmacevtskega pripravka vitamina D3, kot je bilo deklarirano na izdelku, in 3.000-krat večjega od priporočenega dnevnega vnosa.
Drugi primer je iz leta 2011, ko sta se dve osebi zastrupili zaradi napake proizvajalca in sta dosegali raven serumskega kalcidiola, ki je znašala skoraj 400 ng/ml.
Ameriški center za zastrupitve je od leta 2000 do leta 2014 obravnaval 25.397 primerov izpostavljenosti vitaminu D, povprečno 1.693 na leto. V 15-letnem obdobju je bilo le pet resnejših primerov, nobeden se ni končal s smrtjo. V glavnem je šlo za gastrointestinalne in blage nevrološke motnje. Zanimiv je podatek, da se je 106 oseb poskusilo ubiti z vitaminom D, vendar ni nikomur uspelo. Še ena zanimivost: letno približno 150 Američanov umre zaradi jemanja previsokih odmerkov Tylenola (paracetamol), v svetu zabeležijo nekaj sto primerov zastrupitve zaradi preveč popite vode, kar se npr. zgodi pri maratoncih, psihiatričnih bolnikih ter lahko povzroči otekanje možganov in smrt, nihče pa ni umrl zaradi vitamina D.

"Vse stvari so strupene in nič ni nestrupeno; samo odmerek določa, ali je nekaj strupeno." (Paracelsus), a za poznavanje pravega odmerka je treba veliko znanja. 
Strup vseh strupov, tudi v majhnih količinah, je neznanje!
Malo škode povzročijo tisti, ki malo znajo in priznajo, da ne znajo ter nič ali zelo malo ne delajo. Večji škodljivci so tisti, ki znajo, a se delajo, da ne znajo in se trudijo čim manj delati. Največji škodljivci so tisti, ki ne znajo, a se delajo, da znajo in so zelo aktivni! Bolj so aktivni, več škode naredijo!

Najboljši protistrup strupu neznanja je znanje. To je poceni in hitro dostopno. Bolezen je draga in vsak trenutek trpljenja traja večnost.

Več informacij v knjigi MOČ VITAMINA D.

Deli s prijatelji

Omejitev odgovornosti

Nobeden od izdelkov ni namenjen zdravljenju ali diagnosticiranju. Ne priporočamo opustitve ali spremembe kateregakoli zdravljenja brez posveta z zdravnikom. Nosečnice, doječe mame, kronični bolniki in otroci naj se pred jemanjem prehranskih dopolnil posvetujejo z zdravnikom, posebej v primerih sočasnega jemanje več prehranskih dopolnil in/ali zdravil.