SITIS PREHRANSKA DOPOLNILA

Izračunaj svoj ITM - indeks telesne mase

Ali veste, o katerem podatku je večini najbolj neprijetno govoriti? Zagotovo je to telesna teža. Predvsem zato, ker za razliko od starosti ali pa recimo telesne višine nanjo lahko vplivamo. Zato ne preseneča, da vsak potihoma razmišlja o tem, kakšna je njegova idealna teža.

Koliko kilogramov pomeni zdravo telesno težo, je težko reči, saj je veliko odvisno od višine posameznika, jo je pa enostavneje določiti s pomočjo izračuna indeksa telesne mase (ITM). Indeks določite tako, da težo v kilogramih delite s kvadratom telesne višine v metrih. Vrednosti od 22,5 do 25 pomenijo idealno telesno težo, vse vrednosti, ki so višje od 25, pa pomenijo debelost (manjšo podhranjenost).

KAKO SE IZRAČUNA INDEKS TELESNE MASE – ITM?

Načinov, da pridete do tega podatka, je več. Med vsemi pa daleč najbolj izstopa indeks telesne mase, ki ga z lahkoto določite s pomočjo spodnjega kalkulatorja. Vpisati morate le dva podatka – svojo višino in težo:

Vaš ITM je

ITM – INDEKS TELESNE TEŽEKLASIFIKACIJA 
manj kot 18,5podhranjenost
18,5–24,99normalna telesna teža
25–29,99povišana telesna teža
30,0–34,99debelost 1. razreda (adipoznost)
35,0–39,99debelost 2. razreda (adipoznost)
več kot 40debelost 3. razreda (huda adipoznost)
ITM kalkulator, index telesne mase.

Kaj sploh je indeks telesne mase?

Indeks telesne mase (ITM) je podatek, ki upošteva razmerje med telesno maso in kvadratom telesne višine posameznika. Z njim lahko določite, kaj se dogaja z vašo telesno težo. S pomočjo dobljene vrednosti lahko iz zgornje tabele in grafike razberete, ali je vaša telesna teža prenizka, optimalna oziroma ali se borite s presežkom kilogramov.

V kolikor ugotovite, da vaš indeks telesne mase konkretno odstopa od želenega razreda, pa lahko s pomočjo zgornjega kalkulatorja hitro ugotovite tudi, koliko kilogramov morate izgubiti oziroma pridobiti, da boste dosegli svojo “idealno telesno težo”.

Kako to ugotovite? Tako, da v enačbi edino spremenljivko, na katero lahko vplivate – torej telesno težo – spreminjate tako dolgo, da dobite optimalno vrednost. Tako lahko hitro ugotovite, kako daleč od svoje “idealne” teže v resnici ste.

  • Vendar pa ima zgornja formula tudi pomanjkljivosti!

Kot lahko hitro ugotovite, sta v enačbi upoštevani samo telesna teža in višina, kar še zdaleč ni dovolj za oris posameznikove realne situacije. Ne pozabite, da pomembno vlogo pri vašem počutju, zdravju in obliki postave igrajo tudi delež mišične mase, delež vode v organizmu, genetika, želje, cilji …

Definitivno bo idealna teža osebe, ki želi preteči maraton, ali pa nekoga, ki si želi bolj mišičaste postave, kljub identični telesni višini precej drugačna.

Kako pa je z ITM pri otrocih?

Primernost telesne teže otrok pediatri ocenjujejo po rastnih krivuljah, ki so izdelane (oz. določene) za določeno populacijo. Na rastni krivulji telesno težo otroka primerjajo z referenčnimi vrednostmi, primernimi za spol in starost. Težo opredelijo kot standardni odklon od povprečja in jo izrazijo v percentilih. Tako govorijo o teži otroka, ki npr. ustreza 50. percentili, kar pomeni, da je 50% odstotkov otrok te starosti in spola, od te telesne teže lažjih, 50% pa težjih. Pri 7,5 letih za deklico znaša vrednost na 50 percentili 24,5 (oz. 25 kg), za dečka iste starosti pa 24 kg. Vendar pa je razmah telesne teže deklic, starih 7,5 let od 10. do 90. percentile izredno velik: od približno 20 do 31 kg; za dečke iste starosti pa približno 21 do 30 kg. Primernost teže poleg tega ocenjujejo glede na osnovno zdravstveno stanje in predhodno dinamiko rasti in razvoja. Upoštevajo tudi indeks telesne mase (ITM ali BMI), kjer se pri izračunu vrednosti upošteva tudi otrokova višina. Pomembna je tudi razporeditev maščevja pri otroku.

Za povprečnega, zdravega, 7,5 let starega otroka, ki raste in se razvija v skladu s povprečjem, bi torej bil  okviren odgovor približno 24 kg. Kar pa ne pomeni, da je npr. deklica, ki v tej starosti meri 131 cm (kar predstavlja 90. percentilo in spada med najvišje deklice v svoji populaciji), pri teži 31 kg  pretežka – v resnici je ravno prav težka glede na svojo velikost. Prav tako sicer zdrava deklica, ki že eno leto tehta enako, v resnici hujša, saj ob tem neizogibno raste.

Pri oceni primernosti telesne teže je zato za nasvet in mnenje dobro povprašati strokovnjaka. V Sloveniji imamo na primarni ravni odlične strokovnjake za otroke – pediatre. Zato če ste v dilemi, povprašajte svojega pediatra, gotovo Vam bo znal odgovoriti oz. bo v primeru dilem zaprosil za mnenje svoje kolege pediatre endokrinologe, ki se še bolj podrobno ukvarjajo  s področjem rasti.

ITM in vitamin D

Višji kot je ITM, več vitamina D je treba dodajati!

Dejstvo je, da se pri osebah s prekomerno težo vitamin D shranjuje v maščobnem tkivu ter ga je zato manj v krvi. Ne glede na vir pridobivanja vitamina D (sonce, prehranska dopolnila ali hrana) se mora vitamin D v telesu spremeniti v kalcidiol (25(OH)D3) in potem v hormon kalcitriol. Bazalne koncentracije kalcidiola so pri osebah prekomerno težo bistveno nižje kot v kontrolnih skupinah enake starosti. Po obsevanju celega telesa z UVB žarki so ugotovili, da je bila koncentracija vitamina D pri osebah s ITM nad 30 za 57 % nižja od koncentracije pri vitkih, čeprav imajo debeli večjo površino kože, ker vitamin D ostaja deponiran v podkožnem maščobnem tkivu. Nekaj podobnega se dogaja tudi pri vitaminu D iz prehranskih virov (prehranska dopolnila in hrana).

Cilj posameznika naj bo doseči zdravo raven kalcidiola v krvi 50 ng/ml (ki jo imamo, če se pravilno sončimo ali če poleti veliko delamo na odprtem – skratka, če živimo v naravi) in ne le 30 ng/ml, kar je spodnja meja zadostnosti. Dokazano je, da 1.000 enot zaužitega vitamina D3 dvigne raven kalcidiola od 6 do 10 ng/ml. Izračun pokaže, da morajo odrasle osebe za doseganje zdravih ravni vitamina D skrbeti za dnevni vnos iz vseh virov od 4.000 do 8.000 IE (internacionalnih enot) na dan.

Evropska agencija za varnost hrane ugotavlja, da so dnevni odmerki do 10.000 IE varni, vendar je iz previdnostnih razlogov to mejo delila s faktorjem 2,5 in določila, da je varen dnevni vnos za odrasle, nosečnice in doječe matere 4.000 IE, za dojenčke (0-1 leta) do 1.000 IE in za otroke od 1.-10. leta starosti 2.000 IE.

STAROST V LETIH

Uradno sprejemljiv najvišji dnevni vnos vitamina D

μg

IE

0 – 1

25

1.000

1 – 10

50

2.000

11 – 17

100

4.000

nad 18, nosečnice in doječe matere

100

4.000

PRETVORBA VITAMINA D V KALCIDIOL JE V OBRATNEM SORAZMERJU Z INDEKSOM TELESNE MASE

Za vsako dodatno enoto ITM-ja se za 1,15 % zniža koncentracija kalcidiola. Po drugih podatkih se za vsakih 10 % zvišanja ITM-ja razpoložljivost vitamina D zniža za 4 %. V neki italijanski raziskavi so pri 74 % debelih otrok ugotovili pomanjkanje vitamina D. Dr. Holick, eden največjih in najuglednejših znanstvenikov, ki je več kot trideset let raziskoval vitamin D, predlaga, da vsi debeli otroci in odrasli zaužijejo od 2-krat več vitamina D kot tisti z optimalnim ITM.

Zato strokovnjaki predlagajo, da se dnevni odmerek vitamina D določa na podlagi telesne teže in ne starosti, pri čemer velja, da otroci jemljejo do 100 IE, odrasli pa do 75 IE na kilogram teže.

Iz knjige Moč vitamina D.

 

Artboard 8

Že več kot 22 let predani skrbi za vaše zdravje.

Artboard 12

Nad 30 € BREZ POŠTNINE
za dostavo v Sloveniji!

Artboard 11

100 % varen nakup
in garancija zadovoljstva.

Artboard 13

Hitra dostava.
Vsi načini plačila.

E-NOVIČKE

Aktualno in zanimivo
iz sveta zdravja

Naročite se na brezplačne nasvete in aktualne akcije, ki smo jih pripravili za vas!
Naredite nekaj dobrega zase, ter posledično za svoje zdravje!