Kljub obsežnim raziskavam in ogromni količini javnih informacij o prehrani in njenemu vplivu na zdravje smo o tem bolj zmedeni kot kdaj koli prej – kaj je dobra prehrana in kako vpliva na naše zdravje.
V Prihodnosti prehrane T. Colin Campbell prepričljivo razčisti to zmedo s poglobljeno analizo zgodovinskega odnosa do hrane, vira naše trenutne preobremenjenosti z informacijami in tega, kaj obstoječa praksa pomeni za prihodnost – tako za zdravje posameznika in družbe kot celote.
V knjigi se Campbell ukvarja s celovitim sistemom prehrane in razloži:
- Zakaj ima institucionalno poudarjanje posameznih hranil (namesto celovitih polnovrednih živil) kot sredstva za razlago vpliva prehrane na zdravje katastrofalne posledice;
- Zakaj prevladujoča priporočila o hrani in hranilih ter javna politika dajejo prednost industrijskim interesom pred osebnim in planetarnim zdravjem;
- Kako lahko zagotovimo, da javna prehranska pismenost učinkoviteje in gospodarneje preprečuje in zdravi posameznikove bolezni.
Prihodnost prehrane ponuja globok pogled za zaveso področja prehrane, ki te prevzame – tako s posledicami za zdravje kot s posledicami za samo znanost.
Knjiga ima 264 strani.
MNENJA O KNJIGI PRIHODNOST PREHRANE
“Najnovejše vrhunsko delo Colina Campbella o prehrani z rastlinsko celovito hrano je obvezno branje za vsakogar, ki si želi razumeti zdravje, raka in razloge, da je preizkušen življenjski slog postal tako sporen.”
— David Feinberg, dr. med., vodja Google Health
“Dr. Campbell nam postreže z obširno zgodovinsko raziskavo literature o prehrani in zdravju, ki briljantno preuči negativno pristranski odnos institucij do moči prehrane, ki dokazano preprečuje in zdravi bolezni. Takšen odnos že dolgo vnaša zmedo med potrošnike in spodkopava znanost. Knjige kar ne morem dati iz rok!”
— Michael Greger, dr. med., avtor uspešnice How Not to Die
“Prihodnost prehrane je Campbellova mojstrovina, ob kateri boste lahko na novo premislili o vašem odnosu do zdrave prehrane, na novo postavili vaše prehranske smernice in začeli drugače razmišljati o vsebini vašega naslednjega obroka. To je obvezno branje za vsakogar, ki je resen glede prehrane ter želi razumeti ozadje dogajanja na tem, nasprotovanj polnem področju, skozi oči pionirja.”
— William W. Li, dr. med., avtor uspešnice New York Timesa z naslovom Eat to Beat Disease ter predsednik in medicinski direktor Angiogenezne fundacije
“Ta knjiga je obvezno branje iz več razlogov, glavni je ta, da sta naše zdravje in življenje odvisna od nas, če upoštevamo prelomne dokaze, ki jih posreduje dr. Campbell. Razkriva korupcijo, ki se dogaja skrito našim očem ter uporablja naš davkoplačevalski denar, da nas zavestno zavaja …Vse ŠE ni izgubljeno, vendar to velja samo v primeru, da udejanjimo pozive dr. Campbella k ukrepanju.”
— Dr. Ruth Heidrich, udeleženka triatlona Ironman ter avtorica knjig A Race For Life in Senior Fitness
“Po branju te knjige je resnica o holizmu in življenju v enosti z naravo postala veliko več kot dobro dokumentirana znanost. Vse se je sestavilo v celoto in ustvarilo glasbo. Ta knjiga je močno vplivala name. Menim, da bo mnogo življenj spremenila na bolje.”
— Daniel Domb, solo čelist newyorških filharmonikov, orkestra Boston Pops,
čikaških simfonikov in ameriških državnih simfonikov.
KAZALO VSEBINE
Predgovor in zahvale… xi
Predgovor Howarda Lymana… xvii
Uvod… xx
DEL I: IZZIVALNO VARSTVO BOLEZNI
1. poglavje: Varstvo bolezni danes… 33
2. poglavje: Skrita zgodovina prehrane in bolezni… 46
3. poglavje: Institucionalizirano varstvo bolezni… 60
DEL II: ZMEDA PRI PREHRANI
4. poglavje: Trenutno stanje prehrane… 87
5. poglavje: Kult živalskih beljakovin… 97
6. poglavje: Sorodni miti, razprave in diverzije… 119
DEL III: ZNANOST KOT DOGMA
7. poglavje: Radikalni izziv za znanost… 151
8. poglavje: Omejitve redukcionistične nutricionistike… 165
9. poglavje: Študija primera holistične znanosti… 186
DEL IV: POGLED V PRIHODNOST
10. poglavje: Priporočila… 233
Dodatek… 234
Sklepna beseda… 238
Opombe… 243
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.