Prehranska dopolnila za otroke

Dobro zdravje gradimo desetletja, prehrana v najzgodnejšem obdobju odločilno vpliva, da otrok zgradi dober imunski sistem in se razvije v zdravo in močno osebo.
Praviloma velja, da dojenček prek materinega mleka zaužije vsa potrebna hranila, a vendar pod pogojem, da je zdrava mama pred porodom in v času dojenja dovolj skrbela za zdravo prehrano. Ko otrok začne uživati trdo hrano, je pogosto zelo izbirčen, nekatera hranila odklanja, nekatera zaužije premalo ali preveč. Zato je treba veliko vedeti o kombiniranju različnih hranil, da se bo otrok razvil v močno in zdravo osebo. Pomanjkanje znanja ali skrbi staršev otroci plačujejo s svojim zdravjem.

PREHRANSKA DOPOLNILA, ZA VAŠE ZDRAVJE
OTROCI
  • OTROCI
PREHRANSKA DOPOLNILA ZA OTROKE

Vitamin D ali »sončni vitamin« in otroci

Veliko mamic se zaveda, da je njihovo mleko zadosten vir vseh hranil za dojenčka razen enega, ki je izjemno pomemben – vitamina D. Materino mleko skoraj ne vsebuje tega vitamina, razen v primeru, ko se mamice dovolj in pravilno sončijo ali zaužijejo zadostne količine vitamina D. Pomanjkanja tega vitamina na začetku ni možno zaznati, a kasneje nastopijo težave, tudi nepopravljive.
Zablodo, da je vsako materino mleko najpopolnejša in edina hrana mnogi dojenčki plačujejo s svojim zdravjem.

Prav zato, slovenski pediatri, tako kot pediatri v vseh državah, priporočajo, da novorojenčkom do enega leta dodajamo 400 IE vitamina D. Nekateri izdelki z vitaminom D vsebujejo za zdravje škodljive snovi, drugi napihujejo in ustvarjajo krče kar pri mamicah povzroči odpor in prenehajo z dodajanjem tega vitamina. Zato je treba izbrati naravne izdelke, ki ne napihujejo, ker se absorbirajo skozi ustno sluznico.

Dojenčkov nikoli ne sončimo, saj je njihova koža prenežna in brez podkožnega holesterola, da bi sami lahko tvorili vitamin D.

Pomanjkanje vitamina D3 lahko sproži:

  • rahitis - bolezen okostja, kar privede do pogostih deformacij in zlomov;
  • slab imunski sistem, kar povzroči številne zdravstvene težave in privede do kroničnih bolezni;
  • težave pri delovanju mišic.
PREHRANSKA DOPOLNILA ZA OTROKE

Vitamin A in otroci

Vitamin A je pomemben za normalno rast, za delovanje imunskega sistema, delovanje vida, presnovo železa in izgradnjo ter delovanje kože in sluznic. Tveganju za pomanjkanje vitamina A so najbolj podvrženi novorojenčki, otroci s pogostimi okužbami ter oboleli za ošpicami in starejši odrasli.
Vitamin A (retinol iz hrane živalskega izvora) in provitamin vitamina A (beta-karoten iz hrane rastlinskega izvora) se nahajata v številnih živilih, zato se ga z običajno pestro in uravnoteženo prehrano zaužijemo dovolj.

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA OTROKE

Vitamin B in otroci

Skupina vitaminov B (tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5), folat (B6), biotin (B7), kobalamin (B12) imajo izjemno pomembno vlogo pri razvoju otroka. Preprosto je nemogoče biti zdrav brez vitaminov iz te skupine. Čeprav je vitaminov iz B skupine v hrani dovolj, je treba upoštevati, da so otroci pogosto pri hrani izbirčni in jim je treba pomagati s prehranskimi dopolnili. To je posebej pomembno pri vitaminu B12, če je doječa mamica veganka ali če ima presnovne motnje, ki blokirajo absorpcijo tega vitamina.

Preizkusite kakovostno prehransko dopolnilo BetterYou MultiVit Junior, ki je posebej prilagojeno za zdravje najmlajših. Za ogled izdelka kliknite na spodnji gumb.

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA OTROKE

Vitamin C in otroci

Vitamin C (askorbinska kislina) ima zelo pomembno vlogo v številnih bioloških procesih, od tvorjenja kolagena, antioksidativnega učinka do učinkovitega delovanja imunskega sistema. Najbogatejši vir vitamina C so živila rastlinskega izvora, npr. paprika, jagodičevje, citrusi, krompir…

Z raznovrstno prehrano, ki vsebuje veliko zelenjave in sadja običajno zaužijemo dovolj vitamina C, tako da dodajanje s prehranskimi dopolnili večinoma ni potrebno. To seveda ne velja za otroke, ki sadja in zelenjave zaužijejo premalo ali pa imajo druge razloge za dodajanje s prehranskimi dopolnili (bolezen ipd.).

Preizkusite kakovostno prehransko dopolnilo BetterYou Vitamin C, ki vsebuje vitamina C naavnega izvora ter ima dodan selen in vitamin B2, ki tudi podpirata imunski sistem.

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA OTROKE

Železo in otroci

Železo je zelo pomembno za nastanek rdečih krvnih celic oz. hemoglobina v krvi. Le-ta prenaša kisik iz pljuč v vse dele telesa, je pa tudi kofaktor pri metabolizmu nekaterih hranil. V živilih ga najdemo v dveh oblikah – v t.i. nehemski obliki (v živilih živalskega in rastlinskega izvora), in kot hemsko obliki (izključno v živilih živalskega izvora), kjer je železo vezano v mioglobinu in hemoglobinu.

Brez železa torej otrok ne more ustvariti dovolj hemoglobina. Posledično se lahko pojavi anemija, ki sodi med najpogostejše prehransko pomanjkanje na svetu, katera dostikrat ne kaže nobenih simptomov razen hitri srčni utrip, blede kože, težave s hranjenjem in utrujenostjo. Dolgoročno pomanjkanje železa lahko vodi v težave v telesnem razvoju in razvoju možganov.

Nekaj železa dojenček dobi preko dojenja. Uporabo železa v obliki prehranskih dopolnil priporočamo v primerih vidnih znakov pomanjkanja ali po priporočilih pediatra.

Izdelki BetterYou Železo imajo odlično absorpcijo in zmanjšalo neugodje v želodcu oz. črevesju, ki je praviloma prisotno pri ostalih prehranskih dopolnilih z železom. Edinstvena kombinacija dveh oblik železa v našem pršilu zagotavlja popolno ravnovesje med temi tremi ključnimi dejavniki.

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA OTROKE

Kalcij in otroci

Poleg vitaminov so za zdrav razvoj otroka pomembni tudi minerali. Je nujen pogoj za življenje vsakega živega organizma. Posebej nosečnice in doječe mame naj bi bile pozorne na vnos kalcija. Saj poznate tisti ljudski rek, da mama za vsakega otroka da po en zob. Vedeli so, da otroka iz materinih kosti jemlje kalcij, in če ga le-ta ne nadomesti, nastopijo težave. Kalcij sodi v skupino alkalnih mineralov, kar pomeni, da zmanjšuje zakisanost.

V podjetju več kot 20 let ponujamo okinavski koralni kalcij VIVAN, ki je popolnoma naraven, brez vsakršnih dodatkov, zato ga lahko jemljejo tudi dojenčki. Po svojih značilnostih je zelo podoben kalciju, ki ga imamo v kosteh, zato ga naše telo sprejme kot nekaj zelo znanega.

Artboard 8

Že več kot 20 let predani skrbi za vaše zdravje.

Izdelek Sitis brezplačna poštnina ob nakupu nad 20.00 €. Prehranska dopolnila BetterYou.

Nad 20 € BREZ POŠTNINE
za dostavo v Sloveniji!

Artboard 11

100 % varen nakup
in garancija zadovoljstva.

Artboard 13

Hitra dostava.
Vsi načini plačila.

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA OTROKE

Kdaj poseči po prehranskih dopolnilih za najmlajše?

Predvsem se prehranska dopolnila svetujejo za otroke, ki pojedo bolj malo ali nimajo rednih in uravnoteženih obrokov. Tudi tistim, ki uživajo predvsem predelano in hitro hrano, ali se spopadajo z zdravstvenim težavam, svetujemo uporabo vitaminskih ali mineralnih dopolnil. V vsakem primeru se pred uporabo posvetujete s pediatrom. Da pa bo izbira lažja, smo pripravili pripravili izbor kakovostnih prehranskih dopolnil za otroke in dojenčke.