PREHRANSKA DOPOLNILA ZA NOSEČNICE

Prehranska dopolnila in nosečnice

Že ptički na strehi čivkajo, kako pomembni so vitamini in minerali za zdravje in počutje nosečnice ter za pravilen razvoj ploda. Tudi v obdobju načrtovanja nosečnosti strokovnjaki priporočajo, da svojemu telesu zagotovite dovolj hranljivih snovi. To je temelj dobrega počutja in zdravja med nosečnostjo ter pravilnega razvoja vašega otroka. Čeprav vemo, da ste skrbna mama ali bodoča mamica, bi vas radi opomnili, česar ne bi smeli pozabiti pri zdravem prehranjevanju. Nasvet, da je v nosečnosti treba jesti za dva, je zgrešen, saj se potrebe po vnosu kalorij povečajo le za približno 10 odstotkov. Najbolje je, da dodatne kalorije pridobimo s polnovrednimi živili, ki so bogat vir ogljikovih hidratov. Po beljakovinah ni nobenih povečanih potreb, še manj je treba skrbeti za vnos maščob. Se pa zelo povečajo potrebe po vitaminih in mineralih, večino jih nosečnica lahko zadovolji z obilnejšo in raznovrstno rastlinsko hrano, nekatere snovi pa je treba dodajati s prehranskimi dopolnili. Posebno pozornost je treba posvetiti zadostnemu (povečanemu) vnosu folne kisline in vitamina D.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri prehranskih dodatkov:

 • Nosečnice naj dnevno zaužijejo 400 µg folne kisline in 100-150 µg joda v obliki prehranskega dopolnila.
 • Ženske, ki načrtujejo nosečnost, naj prav tako zaužijejo 400 µg folne kisline dnevno približno tri mesece pred zanositvijo. S tem pripravijo svoje telo, na zanositev in zadostno količino hranljivih snovi za otroka že od vsega začetka.
 • Nosečnice, ki se prehranjujejo vegansko, naj poskrbijo za zadosten vnos vitamina B12.
PREHRANSKA DOPOLNILA ZA VAŠE ZDRAVJE
NOSEČNOST in DOJENJE
 • NOSEČNOST in DOJENJE
PREHRANSKA DOPOLNILA ZA NOSEČNICE

Kako zagotoviti zadosten vnos folne kisline?

Folna kislina sodeluje v mnogih bioloških procesih v telesu, ki vključujejo sintezo aminokislin, delitev celic, nastajanje krvi in normalno delovanje imunskega sistema. Znanstveno je dokazano, da dodajanje folne kisline pred zanositvijo in med nosečnostjo pomembno zmanjša možnost nastanka okvare ploda, predvsem napake zaradi nepravilnega zapiranja živčne cevi (Spina bifida). Zato se 4 mesece pred nosečnostjo in med prvim tromesečjem nosečnosti priporoča dodajanje dvojnega priporočenega odmerka folne kisline, in sicer 400 µg.

Dobra novica je, da vam med nosečnostjo ni potrebno vsak dan posegati zgolj po listni zelenjavi ohrovtu ali špargljih. Še boljša je novica, da obstaja prehransko dopolnilo z aktivno folno kislino – Aktivna folna PLUS. Aktivni folat je naravno prisotna, biološko aktivna oblika folata, ki je skoraj 7-krat bolj biološko uporaben kot navadna folna kislina in je primeren za vse ljudi. Za razliko od folne kisline ne potrebuje metabolične pretvorbe, kar je še posebej pomembno predvsem tistim, ki imajo težave s pretvorbo folne kisline v aktivno, telesu sprejemljivo obliko. 

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA NOSEČNICE

Jod in nosečnost

Jod, v laični javnosti po krivici obravnavan kot manj pomemben, je tako pomemben mineral, da številne države z zakonom obvezujejo proizvajalce, da ga dodajajo v kuhinjsko sol. To navaja na sklep, da ga je z našo vsakdanjo prehrano zelo težko, skoraj nemogoče zaužiti dovolj, vendar temu v vsakdanjem življenju skoraj ne posvečamo pozornosti. Jod je esencialni mineral, ki ga moramo vnašati s hrano. Večina joda se koncentrira v ščitnici, toda koncentrira se tudi v tkivu dojk, jajčnikih in drugih žlezah.

Priporočeni dnevni povprečni vnos joda je za:

 • otroke: od 1. do 4. leta 100 µg,
 • od 4. do 7. leta 120 µg,
 • od 7. do 10. leta 140 µg, 
 • od 10. do 13. leta 180 µg,
 • od 13. do 15. leta 200 µg,
 • odrasle do 65. leta 200 µg,
 • nosečnice 230 µg ter za doječe matere 260 µg.
PREHRANSKA DOPOLNILA ZA NOSEČNICE

Železo in nosečnost

Ženske v rodni dobi imajo zaradi izgube krvi med menstruacijo večje potrebe po železu, potrebe po železu so povečane tudi med nosečnostjo in dojenjem, saj je ta element nujno potreben za normalen razvoj in rast ploda oz. otroka.

Železo prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti in sproščanju energije pri presnovi. Ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina, kognitivnih funkcijah, prenosu kisika v telesu in delitvi celic.

Pomembni rastlinski viri železa so zelena listnata zelenjava, pšenica, koruza, fižol. Železna kuhinjska posoda prispeva precej železa.

Priporočeni dnevni vnos je za nosečnice 30 mg, za doječe mame 20 mg, za odrasle 15 mg, za otroke od enega do šestih let pa 8 mg.

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA NOSEČNICE

Vitamin D in nosečnost

Vitamin D3 je v času nosečnosti in dojenja tako pomemben, da smo na to temo pripravili brezplačno e-knjigo.

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA NOSEČNICE

Ste veganka ? Bodite pozorna na …

Nosečnice, ki se prehranjujejo vegansko, so posebno izpostavljene pomanjkanju vitamina B12, Omega 3 (DHA), cinka, železa in joda. Zato se svetuje da veganke, ne uživajo zgolj folne kisline in joda v obliki prehranskega dopolnila, vendar tudi dodatke z mikrohranili. Še posebno vitamin B12. Vitamin B12 se nahaja samo v beljakovinah živali. Zato so pri ženskah, ki se prehranjujejo vegansko potrebna prehranska dopolnila vitamina B12. Seveda se vam ni potrebno odreči veganskemu jedilniku in se mora v večini spoštovati prehranske navade in način življenja nosečnice, tako da se poišče druge možnosti ali prehranska dopolnila.

Preizkusite kakovostno prehransko dopolnilo BetterYou Vegan Health.

Artboard 8

Že 25 let predani skrbi 
za vaše zdravje.

Izdelek Sitis brezplačna poštnina ob nakupu nad 20.00 €. Prehranska dopolnila BetterYou.

Nad 30 € BREZ POŠTNINE
za dostavo v Sloveniji!

Artboard 11

100 % varen nakup
in garancija zadovoljstva.

Artboard 13

Hitra dostava.
Vsi načini plačila.