IMUNSKI SISTEM ZA OTROKE IN ODRASLE

Prehranska dopolnila in imunski sistem

Imunski sistem je razvejan po celem telesu in z imunskimi celicami po limfnih žilah oskrbuje vse organe in vsa tkiva razen možganov. Na posebnih mestih (bezgavke, kostni mozeg, jetra, vranica, pljuča, mandlji, črevo) se imunske celice zbirajo, organizirajo in usmerijo v napad povsod, kjer je potrebno uničevati tujke ali lastne bolezenske celice.

Zdrav imunski sistem se odzove hitro in učinkovito. Slab, nedelujoč imunski sistem prepoznamo, ko ugotovimo, da ne premaga bolezenskih mikrobov, ki povzročajo prehladna obolenja in vse druge nalezljive bolezni. Počutimo se slabo, imamo glavobole, smo brez energije, slabo spimo, smo razdražljivi, nimamo apetita…

V redkih primerih se zgodi, da imunske celice pomotoma napadejo tudi celice lastnega organizma in jih začnejo uničevati. Temu stanju rečemo avtoimunske bolezni. Če napadejo snovi, ki za nas niso nevarne pa temu rečemo alergijske reakcije.

Vzrokov za neučinkovit (okvarjen) imunski sistem je veliko: od prirojenih (genskih) okvar do tistih, ki so posledica bolezni ali zdravljenja. Pomembni dejavniki so življenjski slog, ki lahko povzroča različne oblike stresa, neprimerne prehranske navade, vsekakor pa je treba upoštevati negativne vplive okolja. Več dejavnikov slabi imunski sistem, bolj moramo skrbeti za njegovo formo.

Če želimo imeti zdrav imunski sistem, ki nas bo trajno varoval pred nalezljivimi in rakavimi boleznimi, pred bolezenskimi mikrobi (virusi, bakterije, glivice…) in drugimi tujki moramo skrbeti, da ostane zdrav. Področje izjemnega pomena, kjer lahko zelo vplivamo z malo pozornosti in malo denarja, je prehrana. Če ta optimalno ne zadovolji vseh naših potreb, je treba poseči po prehranskih dodatkih, s katerimi bomo dopolnili neustrezno prehrano.

So življenjska obdobja, ko moramo dodatno skrbeti za imunski sistem: starost, ko je absorpcija vseh hranil motena, kronične bolezni, avtoimunske bolezni, alergije, prekomerna telesna teža, prekomerno uživanje alkohola, kajenje.

Pomembni so vsi vitamini in minerali, a le nekaj jih je zelo pomembnih. Izpostaviti je treba le dva, za katera pravimo, da sodita med stebre imunskega sistema. To sta vitamin D in vitamin C.

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA VAŠE ZDRAVJE
IMUNSKI SISTEM
  • IMUNSKI SISTEM
PREHRANSKA DOPOLNILA IN IMUNSKI SISTEM

Vitamin D in imunski sistem

O vplivu vitamina D na imunski sistem je napisanih veliko knjig in opravljenih nešteto študij. Pomembno je vedeti, da ta vitamin tvorimo sami, ko smo z večjim delom zdrave in nezaščitene kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom med približno 10. in 16. uro, in sicer v obdobju, ko je sonce dovolj močno in sončni žarki padajo pod pravim kotom, torej med aprilom in septembrom. Vitamina D v hrani praktično ni. Če se pravilno ne sončimo, moramo jemati prehranska dopolnila.

PREHRANSKA DOPOLNILA IN IMUNSKI SISTEM

Vitamin C in imunski sistem

Vitamina C je dovolj v običajni hrani in s to količino lahko zadovoljimo običajne potrebe. So pa obdobja, ko so zdravstvena tveganja večja in je treba povečati vnos vitamina C.

Artboard 8

Že več kot 20 let predani skrbi za vaše zdravje.

Izdelek Sitis brezplačna poštnina ob nakupu nad 20.00 €. Prehranska dopolnila BetterYou.

Nad 20 € BREZ POŠTNINE
za dostavo v Sloveniji!

Artboard 11

100 % varen nakup
in garancija zadovoljstva.

Artboard 13

Hitra dostava.
Vsi načini plačila.