Dnevne potrebe po energiji so pomemben podatek za ohranjanje zdravja, odvisne pa so predvsem od telesne konstitucije, starosti in aktivnosti, ki jo opravljamo. Podatki so le orientacijski, so pa dobra podlaga za primerjavo med potrebnimi in dejansko vnesenimi količinami energije.
Za lažjo orientacijo v naslednji preglednici navajamo podatke o nekaterih živilih in energijski vrednosti (v kJ) na 100 gramov očiščenega živila.
ŽIVILO | kJ | cal |
---|---|---|
Čokolada, mlečna | 2,2 | 525 |
Fižol, beli, suhi | 1,1 | 272 |
Govedina, mastna | 1,4 | 326 |
Govedina, nemastna | 0,5 | 128 |
Hamburger (govedina) | 1,5 | 360 |
Hrenovke, goveje in svinjske | 1,3 | 320 |
Hrenovke, piščančje | 1,1 | 258 |
Jajce kokošje, celo | 0,6 | 151 |
Jogurt, 3,2 % | 0,3 | 61 |
Klobase, kranjske | 1,6 | 394 |
Krompir | 0,4 | 87 |
Kruh, pšenični, črni | 0,9 | 222 |
List | 0,3 | 83 |
Majoneza | 3,1 | 732 |
Margarina, rastlinska | 3,1 | 729 |
Marmelada, mešana | 1,1 | 261 |
Maslo, nesoljeno | 3,1 | 750 |
Mast, svinjska | 3,7 | 875 |
Med | 1,3 | 320 |
Mlečni sladoled | 0,6 | 154 |
Mleko, kravje, 3,2 % | 0,3 | 61 |
Olje | 3,8 | 899 |
Ovseni kosmiči | 1,6 | 372 |
Paprika, zelena | 0,1 | 16 |
Paradižnik | 0,1 | 14 |
Paradižnik, kečap | 0,6 | 140 |
Pašteta, jetrna | 1,4 | 325 |
Piščanec, cel | 1 | 230 |
Pomaranča | 0,1 | 35 |
Postrv, potočna | 0,4 | 86 |
Riž, glaziran | 1,5 | 349 |
Sir, ementalec | 1,6 | 386 |
Sladkor, kristalni | 1,7 | 400 |
Slanina, suha, mastna | 3,3 | 781 |
Smetana, sladka 30 % | 1,2 | 293 |
Soja, zrnje, suho | 1,8 | 427 |
Solata, zelena | 0,1 | 14 |
Svinjina, nemastna | 0,7 | 161 |
Šampinjoni, gojeni | 0,1 | 16 |
Špageti | 1,6 | 378 |
Špinača | 0,1 | 12 |
Teletina, nemastna | 0,5 | 113 |
Tunina v olju | 1,2 | 287 |
Vino, desertno, sladko | 0,6 | 151 |
Zelje, glavnato, belo | 0,1 | 22 |