Vitamin D je steber imunskega sistema | SITIS

Vitamin D je steber imunskega sistema

Vitamin D imenujejo tudi sončni vitamin, saj ga naše telo tvori, če smo izpostavljeni sončnim žarkom, ko so ti dovolj močni. V Sloveniji je to le v topli polovici leta med približno 10. in 16. uro, pa še takrat smo zaradi sodobnega načina življenja pogosto v zaprtih prostorih.
V hrani ga skorajda ni – da bi zaužili 800 IE vitamina D, bi namreč morali dnevno popiti 20 litrov polnomastnega kravjega mleka ali pojesti 23 srednje velikih jajc. Posledično pomanjkanje vitamina D postaja problem širom sveta.

Vpliv vitamina D na zdravje kosti je dolgo veljal za edino korist, zato ga mnogi še danes enačijo z njo, čeprav neposredno ali posredno vpliva na delovanje vseh organov in je odgovoren za številne procese v telesu. To je tudi razumljivo, saj se spremeni v mogočen hormon, ki vpliva na skoraj vsa dogajanja v naših telesih. Ena njegova najpomembnejših funkcij je, da uravnava delovanje imunskega sistema. Vitamin D je snov, ki »spametuje« imunski sistem, da se začne odzivati le takrat, ko je to potrebno, in na optimalen način. Zato velja trditev, da je vitamin D steber imunskega sistema.

Ob tem, da je izredno pomemben za delovanje imunskega sistema, prispeva tudi k:

  • ohranjanju zdravih kosti in zob,
  • normalni absorpciji / uporabi kalcija in fosforja,
  • normalni ravni kalcija v krvi,
  • delovanju mišic.

Vitamin D ima vlogo pri delitvi celic.

Na podlagi dejstev, da:

  • vitamin D tvorimo le, če smo z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom približno 20 minut med 10. in 16. uro od začetka aprila do konca septembra;
  • smo v času, ko bi lahko sami tvorili vitamin D, v zaprtih prostorih, avtomobilih, oblečeni ali namazani z zaščitnimi kremami ali se soncu izogibamo;
  • s hrano lahko pridobimo le nekaj odstotkov potrebne količine vitamina D;
  • številne zdravstvene težave znižujejo raven vitamina D;
  • vse pogostejša debelost zmanjšuje razpoložljivost vitamina D;
  • starejši tvorijo manj vitamina D zaradi slabše kakovosti kože, dojenčki pa imajo preobčutljivo kožo za izpostavljanje soncu;

….je možen le en logičen sklep: skoraj vsem primanjkuje vitamina D in ga je posebej v hladni polovici leta nujno dodajati s prehranskimi dopolnili.

Ustna pršila BetterYou DLux – vitamin D3

Ustna pršila DLux vsebujejo naravni vitamin D3 in so primerna za celotno družino:

Prvi štirje zadoščajo za kar 100 dni redne uporabe, zadnji za en mesec. Ker se absorbirajo skozi ustno sluznico, zaobidejo prebavni sistem in zato ne napenjajo, ne ustvarjajo krčev in kar je najpomembnejše, njihova absorpcija ni odvisna od zdravja prebavnega sistema. Posledično je absorpcija boljša in dopolnilo bolj učinkovito. Ker so dobrega okusa, jih z veseljem uživajo tudi otroci. Uporaba je priročna, saj za zaužitje ne potrebujete vode in ni jih treba hraniti v hladilniku.

Pomanjkanje vitamina D nima nujno vidnih posledic na kratek rok, posledice se lahko pokažejo šele čez čas, zato je resnično pomembno, da poskrbimo za reden zadosten vnos. In ko kdo omeni imunski sistem, takoj pomislite na vitamin D!

Deli s prijatelji

Omejitev odgovornosti

Nobeden od izdelkov ni namenjen zdravljenju ali diagnosticiranju. Ne priporočamo opustitve ali spremembe kateregakoli zdravljenja brez posveta z zdravnikom. Nosečnice, doječe mame, kronični bolniki in otroci naj se pred jemanjem prehranskih dopolnil posvetujejo z zdravnikom, posebej v primerih sočasnega jemanje več prehranskih dopolnil in/ali zdravil.